Cimitir Milisauti - Milișăuți

Adresă: Milișăuți 727360, România.

Specialități: Cimitir.

Opinii: Această companie are 2 recenzii pe Google My Business.
Opinie medie: 5/5.

Locația de Cimitir Milisauti

Cimitir Milisauti Milișăuți 727360, România

Dacă sunteți interesați de istorie și doriți să vizitați un loc cu o semnificație deosebită, atunci Cimitirul Milisauti este un loc care nu vă va dezamăgi. Acesta se află în localitatea Milișăuți, cu adresa Milișăuți 727360, România.

Cimitirul Milisauti este un loc unic, care datează încă din secolul al XIX-lea. Aici sunt înmormântați oameni importanți din istoria României, care au jucat un rol semnificativ în dezvoltarea acestei țări. Unul dintre cei mai importanți oameni înmormântați aici este Mihail Kogălniceanu, un politician și istoric român care a avut o contribuție semnificativă la Unirea Principatelor Române în 1859.

Cimitirul este situat într-un cadru natural minunat, cu dealuri verzi și copaci imenși înconjurători. Acest loc este un loc de odihnă pentru eroii națiunii noastre, care au luptat pentru independența și suveranitatea României.

Dacă doriți să aflați mai multe despre Cimitirul Milisauti, puteți căuta informații pe internet, deși nu există o pagină web oficială pentru acest loc. Totuși, puteți găsi câteva informații interesante pe platformele de recenzii, cum ar fi Google My Business. Această companie are 2 recenzii pe Google My Business și o opinie medie de 5/5.

Dacă doriți să vizitați Cimitirul Milisauti, puteți găsi acesta la următoarea adresă: Milișăuți 727360, România. Este important să rețineți că nu există un număr de telefon oficial pentru acest loc, așa că este recomandat să contactați autoritățile locale pentru a obține informații actualizate despre orarele de vizitare și alte detalii importante.

În concluzie, Cimitirul Milisauti este un loc cu o semnificație istorică deosebită, care merită să fie vizitat de oricine este interesat de istoria României. Acest loc oferă o oportunitate unică de a se conecta cu trecutul și de a onora memoria eroilor noștri. Prin urmare, dacă sunteți interesați de istorie și doriți să vizitați un loc cu o semnificație specială, atunci vizitați Cimitirul Milisauti și experimentați frumusețea și semnificația acestui loc unic.

Recenzii pentru Cimitir Milisauti

Cimitir Milisauti - Milișăuți
Romanian Mapper
5/5

Biserica "Sfântul Procopie" din Bădeuți a fost o biserică ortodoxă ctitorită de Ștefan cel Mare în anul 1487 în satul Bădeuți (înglobat astăzi din punct de vedere administrativ orașului Milișăuți din județul Suceava). Biserica a fost distrusă de armata austro-ungară în anul 1916.

În prezent, din biserică s-au mai păstrat niște ruine ale peretelui vestic. Ruinele se află lângă biserica de lemn din cimitirul satului Bădeuți, în punctul "Vatra satului", aflat la limita localităților Bădeuți și Milișăuți.

Ruinele bisericii "Sf. Procopie" din Bădeuți au fost incluse pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015, având codul de clasificare SV-II-m-A-05491. [1] Zona ruinelor este și ea sit arheologic, având codul SV-I-s-A-05396.

Cuprins

IstoricModificare

CtitorireModificare

În timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400-1432), a fost construită în Bădeuți o biserică pe care voievodul a dăruit-o Episcopiei de Rădăuți, danie întărită apoi de Ștefan cel Mare. [2] Ea s-a ruinat cu timpul.

La 8 iulie 1481, zi în care este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Procopie (sfânt militar), voievodul moldovean Ștefan cel Mare (1457-1504) a obținut o victorie în lupta de la Râmnicu Sărat împotriva lui Basarab al IV-lea cel Tânăr (Țepeluș), domnul Țării Românești (1477-1481, 1481-1482).

Cronicarul moldovean Grigore Ureche în Letopisețul său afirmă despre lupta de la Râmnicu Sărat, cu Basarab cel Tânăr (Țepeluș), din 1481 că s-ar fi "arătat lui Ștefan vodă Sfântul Mucenicu Procopie, umblându deasupra războiului călare și într-armatu ca un viteazu, fiindu într-ajutoriu lui Ștefan vodă și dându vâlhvă oștii sale. Ci ieste de a-l și crederea acestu cuvântu, că, daca s-au întorsu Ștefan vodă cu toată oastea sa, cu mare pohfală, ca un biruitoriu, la scaunul său, la Suceava, au zidit biserică pre numele Sfântului Mucenicu Procopie, la satu la Badeuți, unde trăiește și până astăzi". [3]

În semn de mulțumire pentru victoria sa, Ștefan cel Mare a înălțat între 8 iunie și 13 noiembrie 1487 o biserică cu hramul "Sf. Procopie" în satul Bădeuți (astăzi parte componentă a orașului Milișăuți) din apropiere de orașul Rădăuți.

Pisania bisericii se afla încastrată în zid în dreapta intrării de pe fațada sudică a pronaosului și consemnează următoarele: "În anul 6989 (=1481), luna iulie, 8, în ziua Sfântului Mare Mucenic Procopie, Io Ștefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domn al Țării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, și cu preaiubitul său fiu Alexandru, a făcut război la Râmnic cu Basarab Voievod cel Tânăr, domn al Țării Românești, poreclit Țapaluș. Și a ajutat Dumnezeu pe Ștefan Voievod și a biruit pe Basarab Voievod și a fost pieire (cădere) foarte mare printre Basarabi. De aceea Ștefan Voievod a binevoit, cu a sa bunăvoință și cu gând bun, a zidi casa aceasta întru numele Sfântului Mare Mucenic Procopie, în anul 6995 (=1487); și s-a început în luna iunie, 8; și s-a sfârșit în același an, în luna noiembrie, 13". [4] O traducere asemănătoare a făcut și istoricul Gheorghe Balșîn 1925. [5] Pisania vechii biserici a fost păstrată la biserica de lemn din cimitirul satului [6], iar astăzi se află în lapidariumul Muzeului Național de Istorie al României. [7]

Cimitir Milisauti - Milișăuți
Florin Rotea
5/5

Go up